PRODCOMBILC – Sisteme de hidroizolatii
Sistemele de hidroizolatii sunt considerate structuri ermetice si unitare care asigura izolarea si reducerea infiltratiilor sau impiedica orice actiune a apei impotriva constructiilor. In functie de aceasta, se determina si calitatea mediului interior dintr-o cladire, precum si rezistenta in timp a acesteia. Hidroizolatiile se realizeaza prin aplicarea unor membrane poliuretanice, bituminoase sau PVC cu diferite compozitii, in functie de destinatia acestora, terasa, fundatii, subsoluri, pereti etc.
Astfel, in cazul acoperisurilor tip terasa, hidroizolatia va tine seama de conditiile de exploatare si de tipul terasei – circulabila sau necirculabila. In functie de aceasta, se pot aplica membrane termosudabile sau autoadezive care sunt compatibile cu orice tip de suprafete de beton, metal sau lemn. Hidroizolatia este corelata cu sistemul de termoizolatie si trebuie sa asigure o bariera de vapori, o membrana de inchidere hidroizolanta si o protectie anti-UV.
In cazul acoperisurilor tip terasa acoperita cu pamant si vegetatie care se afla in trend arhitectural ascendent, sunt necesare membrane rezistente la umezeala continua. Masa bituminoasa are aditivi antiradacina si este prevazuta cu folie de drenaj, scurgere pluviala si sistem de irigatie pentru vegetatie.
Pentru fundatii si subsoluri care intra in categoria constructii ingropate, sistemul de hidroizolatie trebuie sa acopere imbinarea dintre perete si pardoseala pentru evitarea infiltratiilor. In cazul prezentei panzelor freatice, se va aplica o hidroizolatie orizontala care poate fi asociata, pentru rezultate optime, cu un sistem de drenare montat la baza fundatiei. Acest sistem complex asigura si colectarea si dirijarea apei de ploaie care se scurge pe langa fundatie.
Lipsa hidroizolatiei pe exterior duce in timp la aparitia infiltratiilor la interior care sunt greu de controlat si inlaturat. In acest caz, betonul poate fi tratat cu solutii de impermeabilizare, timp de cateva zile, evident dupa inlaturarea tuturor finisajelor de pardoseala.
Sistemele de hidroizolatii se aplica si in cazul elementelor de scurgere a apei prin interiorul cladirii, adica a gurilor de scurgere pluviala, a sifoanelor de pardoseala, precum si a unui accesoriu indispensabil tuturor gurilor de scurgere – parafrunzarul, cel care elimina riscul obturarii scurgerilor pluviale cu frunze, crengi sau alte gunoaie.
Elementele de scurgere a apei prin exteriorul cladirii au rolul de a evacua vaporii de apa din structura terasei necirculabile, atunci cand este cald.
Sisteme de hidroizolatii performante
Sistemele de hidroizolatie pentru acoperisuri asigura protectia impotriva infiltratiilor si a fisurilor cauzate de ploi si grindina sau a microfisurilor cauzate de fluctuatii severe de temperatura, deformari ale suportului etc. Cel mai utilizat material este bitumul imbunatatit si aditivat cu amestecuri de rasini, cauciuc si smoala.
Astfel, membrana bituminoasa autoprotejata cu granule de pietris (roca ardezie naturala) folosita pentru izolarea acoperisurilor este mult mai rezistenta la grindina decat clasicul carton asfaltat cu prindere mecanica, deoarece pietrisul disperseaza energia de impact. Cele mai cunoscute si folosite sunt rulourile de bitum modificat, adica smoala procesata pentru a-i conferi plasticitate si flexibilitate.
Un alt tip de membrana pentru acoperisuri este PVC-ul (policlorura de vinil) care are nevoie de aditivare si adaugare de tesaturi poliesterice. Este ideal pentru suprafete mari, necirculabile, se monteaza rapid si se termosudeaza la imbinari cu aer cald.
In seria hidroizolatiilor performante, trebuie mentionate:
membranele de cauciuc sintetic EPDM, cu montare rapida;
izolatiile osmotice care trateaza masa betonului si ii asigura o pelicula impermeabila, fiind aplicabile manual sau mecanic;
solutiile de impermeabilizare a capilaritatii betonului cu agenti chimici;
izolatiile lichide cauciucate.